Indsatser
For at beskytte Holstebro midtby for oversvømmelser fra Storå og for at der til enhver tid kan afledes regnvand fra befæstede arealer i Holstebro by til Storå, etableres et klimasikringsanlæg i oplandet til byen.
Klimatilpasningsanlægget har til formål at styre vandføringen gennem byen, så oversvømmelsesrisikoen minimeres. Anlægget virker ved, at der i en oversvømmelsestruende situation tilbageholdes vand i Vandkraftsøen og i ådalen opstrøms byen. Derfor bygges der et dæmningsanlæg med sluse i ådalen og et nyt dæmnings- og sluseværk foran den eksisterende Vandkraftsø-dæmning til at styre vandgennemstrømningen i åen. Sluserne vil kun være i brug, hvis der er risiko for oversvømmelse, og vandet skal kun tilbageholdes få dage.
Nærmere beskrevet består klimatilpasningen af tre tiltag: En dæmning med sluse i Storå ådalen, en ny dæmning med sluse i Vandkraftsøen foran den eksisterende sø-dæmning, samt et højtvandsværn lokalt, som muliggør en højere vandføring i midtbyen.
Den nye dæmning i Storå ådalen kan tilbageholde op til 3 millioner kubikmeter vand på et 148 ha stort areal i ådalen øst for motorvejsbroen.
Den nye dæmning ved Vandkraftsøen muliggør tilbageholdelse af yderligere op til 2 millioner kubikmeter vand.
Indtil klimatilpasningsanlægget er etableret, er det et politisk ønske, at borgere og beredskab allerede nu kan være bedre forberedt på oversvømmelse. Derfor har Kommunen initieret et varslings- og prognosesystem for varsling om høje vandstande i Storå, som er tilgængelig på Kommunens hjemmeside.
Systemet bygger på online data fra målestationer i Storåsystemet. Her anvendes seneste registrerede vandstand løbende til at danne en prognose ud fra. Prognosemodellen baseres på en kombination af vandstandsregistrering i vandløbet, data for observeret nedbør og prognose for nedbør. Systemet kan sættes op til et automatiseret varslingssystem med udsendelse af SMS-varsel, når prognosen for vandstand overstiger et kritisk tærskelniveau.
Holstebro Kommune ønsker ved ny lokalplanlægning at sikre klimarobuste byer, hvilket skal ske ved opfyldelse af det klimakriterie, som er nævnt i Kommuneplanen: områder skal klimatilpasses, så der ved en 50 års hændelse i år 2050 maksimalt står 10 cm vand på terræn, så der ikke kan ske skadevoldende hændelser på bygninger.
Holstebro Kommune deltager desuden sammen med Region Midtjylland , 18 kommuner og deres forsyningsselskaber, samt en række vidensinstitutioner i et EU-støttet partnerskab kaldet Coast to Coast Climate Challenge. Partnerskabet løber over 6 år og startede i 2017.
Du kan i øvrigt læse mere om klimatilpasning på www.klimatilpasning.dk