Afgrænsning mellem forsyningens og grundejerens kloak
I Holstebro Kommune er det Vestforsyning, der ejer, driver og vedligeholder spildevandsanlæg såsom renseanlæg, kloakledninger, bygværker, bassiner, udløb m.m. på de anlæg, der er omfattet af Spildevandsplanen.
Renseanlæg, der via kontraktligt medlemskab etableres, drives og vedligeholdes af Vestforsyning til forbedret spildevandsrensning i det åbne land, er privatejet. Det er således grundejeren, der afholder udgifter til vand og el.
Alle øvrige kloakanlæg er private, herunder stikledninger eller renseforanstaltninger på privat grund.
Inden for et af forsyningens kloakerede oplande er det den matrikulære grundgrænse til en ejendom, der er snitflade mellem forsyningens stikledning og det private ledningsanlæg. Stikledninger, der forbinder den enkelte ejendom til hovedkloakken, er opdelt i en privat del og i forsyningens del. Fra skel og ind mod ejendommen er ledningen privat, og det er grundejeren, der har ansvaret for drift og vedligehold. Ledningen, der går fra skel og ud til hovedkloakken ejes af forsyningen, som har ansvar for drift og vedligehold af denne del af stikledningen.
Ved et fælles spildevandsanlæg ligger snitfladen ved områdeafgrænsningen (den yderste matrikulære grænse) til det fællesprivate kloakerede område.
Inden for et i Spildevandsplanen fastlagt kloakopland er forsyningen forpligtet til etablering, drift og vedligeholdelse af kloakanlægget frem til den private grundgrænse, mens grundejeren på privat areal er forpligtet til for egen regning at bekoste udførelse, drift og vedligeholdelse af eget kloakanlæg. Forsyningen etablerer en skelbrønd til spildevand og en til regnvand i områder, der er separatkloakeret. I områder, der er spildevandskloakeret etableres kun én skelbrønd til spildevand.
Fællesejet kloak
Ved fællesejet kloak forstås en kloakledning, som er fælles mellem to eller flere matrikler, men hvor det ikke er oprettet som fællesprivat spildevandsanlæg med vedtægter, tinglysning eller lignende. Fællesejet kloak findes også ved flere adresser på samme matrikel. Det påhviler de til enhver tid værende grundejere at drifte og vedligeholde den fællesejede kloak.
Udover fællesejet kloak er der fællesprivat spildevandsanlæg, som enten er oprettet i forbindelse med lokalplanlægning eller tillæg til Spildevandsplanen og hvor der findes vedtægter for det fælles spildevandslaug. Se i øvrigt afsnit Fælles spildevandsanlæg.