Et år før forventet start på separeringsprojekt, vil Vestforsyning orientere de berørte grundejere herom.
Vestforsyning vil i forbindelse med de enkelte separeringsprojekter orientere de berørte grundejere nærmere om, hvad grundejerne skal gøre og tidspunktet herfor. Som udgangspunkt vil Vestforsyning sammen med Holstebro Kommune afholde borgermøder, hvor de enkelte projekter præsenteres. Forinden da vil Vestforsyning sende en orienteringsskrivelse ud.
Separering på egen grund er en ændring, som kræver et påbud efter miljøbeskyttelsesloven § 30. Derfor vil Holstebro Kommune umiddelbart efter forsyningens orienteringsskrivelse varsle påbud om separering og samtidig henstille grundejeren til at foretage separeringen på egen grund, mens forsyningen er i gang med at foretage ændringerne i vejen. Det vil bl.a. mindske gener ved opgravning på egen grund af flere omgange.
I varslingen gøres borgeren opmærksom på sin ret til at udtale sig og sin ret til aktindsigt.
Såfremt det ikke medfører problemer i forhold til eksempelvis overfladevandsafstrømning og grundvandsstand, kan separering ske ved hel eller delvis nedsivning af tag- og overfladevand på egen grund, hvis det passer bedre med afløbsledningerne på grunden. Det bliver ikke betragtet som udtræden af kloak, og der ydes ikke økonomisk kompensation. Tilladelse til nedsivning af tag- og overfladevand skal meddeles af Holstebro Kommune.
Grundreglen er, at når der separeres, skal alt separeres på egen grund. Der kan dog forekomme tilfælde, hvor fuld separering ikke er teknisk hensigtsmæssig og økonomisk forsvarlig. Se ”Delvis separering”.
Forinden projektet går i gang, tager forsyningen kontakt til den enkelte grundejer for nærmere at aftale forløbet, herunder placeringen af skelbrønd.
I varslingsskrivelsen fra Kommunen gøres grundejerne opmærksom på, at de inden 3 måneder efter, der er ført separatkloak frem til grundgrænsen, skal have separeret på egen grund, og at der til Kommunen skal fremsendes en færdigmelding med tilhørende kortbilag fra autoriseret kloakmester.
Når forsyningens projekt er gennemført, udsender Kommunen påbud til de ejendomme, hvor der endnu ikke er modtaget færdigmelding om separering på egen grund. Kommunen vil til ejerne af disse ejendomme i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 30 påbyde, at der skal ske separering på egen grund. I påbuddet gives en frist på 3 måneder til at få gennemført separeringen.
Gennemføres separeringen ikke inden for de 3 måneder, er forholdet at betragte som ulovligt, og som følge heraf vil Holstebro Kommune indskærpe forholdet lovliggjort i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 69. Hvis ejendommen efter en ny tidsperiode stadig ikke er separeret, vil sagen blive vurderet med henblik på en politianmeldelse.