I Holstebro Kommune er der flere sommerhusområder. De fleste er beliggende ved hav eller fjord, mens nogle stykker er placeret inde i landet. Nogle af områderne er kloakerede, mens andre typisk afleder spildevand ved nedsivning.
Mange af kommunens sommerhusområder er lavtliggende, ved kyststrækninger og lignende. Disse områder er særligt udsatte, når vandstanden, herunder også grundvandsstanden, forventes at stige de kommende år som følge af klimaændringer. Stigende vandstand i disse områder vil betyde en ringere mulighed for en effektiv og hygiejnisk nedsivning af spildevand fra ejendommene. Holstebro Kommune har i de senere år forsøgt at klarlægge behov og muligheder for at etablere bedre og miljømæssigt mere forsvarlige løsninger for spildevandsafledningen i disse områder. Ved vurderingen af løsningsmodel vil der blive lagt vægt på, at det skal være langsigtede, fremtidssikre løsninger.
Hvis et sommerhusområde bliver udpeget til kloakering, vil der blive anvendt et en-strenget kloakeringssystem, hvor kun det sanitære spildevand afledes via en spildevandsledning.
Regnvandet skal håndteres på egen grund, enten ved nedsivning eller ved udledning til dræn eller vandløb. I områder, hvor der er problemer med høj grundvandsstand og dårlige afledningsforhold for overfladevand, f.eks. på grund af fjernede eller rørlagte vandløb eller afvandingsgrøfter m.v., forventes problemerne at kunne løses ved privat foranstaltning, som eksempelvis af en grundejerforening eller et drænlaug. Ændring af disse forhold kræver medvirken af vandløbsmyndigheden. For at undgå, at der ledes uvedkommende vand, såsom overfladevand, regnvand og drænvand til spildevandsledningen, er det en forudsætning for spildevandskloakeringen, at der etableres andre løsninger for bortskaffelse af uvedkommende vand. Det kan eksempelvis være fælles dræningssystem, grøftesystem eller lignende. Dette vil være noget, som skal finansieres af grundejerne.