De eksisterende regnudledninger er vist med særskilte signaturer på Spildevandsplanens kortdel. Det fremgår desuden af kortet, om der er tilknyttet bassiner til udløbene, og om der er planlagte bassiner.
Udledningen af regnvand fra separatkloakerede systemer sker via regnvandsudløb direkte til recipienten, evt. efter en mindre rensning og hydraulisk neddrosling. Udløb fra separate regnvandsledninger aflastes hver gang det regner mere end 0,5 – 1 mm. De store regnskyl sker oftest om sommeren og først på efteråret, hvor de lokale tordenbyger introducerer meget store vandmængder i kloaksystemet. For at modvirke de hydrauliske problemer, der kan opstå ved de regnbetingede udløb, etableres udløb fra separatkloakerede områder oftest med regnvandsbassin, som er dimensioneret til at gå i overløb hvert 5. eller 10. år afhængig af recipientens følsomhed.
Udledninger fra fælleskloakken sker via overløb fra overløbsbygværkerne. Det er de store og længerevarende regnskyl, der som oftest er skyld i, at fælleskloakerede kloaksystemer aflaster vand til recipienten.
Inden for de kloakerede områder er de regnbetingede udledninger inddelt i forsyningens udledninger og private udledninger. Uden for kloakopland håndteres overfladevandet ved private foranstaltninger, eksempelvis nedsivning eller udledning til recipient. Der skal søges om tilladelse hertil af den enkelte grundejer, og der meddeles tilladelse med de samme krav, som beskrevet under administrationsafsnittet.
Der er ved Spildevandsplanens vedtagelse ca. 320 regnbetingede udløb i Holstebro Kommune, som fordeler sig på følgende typer: Der er ca. 200 separate udledninger (SR) og 81 registrerede private separate regnvandsudløb (SR-P), 27 overløbsbygværker (OV) og 11 regnbetingede udløb fra pumpestationer (PR) tilknyttet fælleskloak.
Eksisterende bassiner
Der er ved Spildevandsplanens vedtagelse ca. 150 regnvandsbassiner i Holstebro Kommune, derudover findes der ca. 70 private regnvandsbassiner; disse kan ses på Spildevandsplanens kortdel.
Vestforsyning har i sidste planperiode indsamlet supplerende oplysninger omkring indløbs- og udløbsforhold, vådt volumen, stuvningsvolumen, opholdstid, udløbsmængder, regulatorer, vedligeholdelse, drift m.v., så der kan skabes et grundlag for den fremtidige drift og evt. supplerende indsats i forhold til bassinudvidelser, renseforanstaltninger, oprensninger, neddroslinger og lignende.
Plan for eksisterende regnbetingede udledninger
En del regnvandsudledninger er vurderet på sigt eventuelt at skulle have regnvandsbassin som følge af deres forhold til vandløbets forholdsvis store hydrauliske belastning. Nogle af udløbene har et eksisterende regnvandsbassin, mens andre er uden regnvandsbassin.
Der er ved udvælgelsen af udløbene udelukkende taget hensyn til omfanget af belastningen, og der er som udgangspunkt blevet fokuseret på vandløb, som ikke opfylder målsætningen. Der er foreslået etablering af regnvandsbassiner i oplandet til Bjert Bæk, Felding Bæk (Stensgård Bæk), Halgård Bæk, Hvolbæk, Møgeltoft Grøft, Råstgård Grøft, Skærbæk Å, Svenstrup Å, Vegen Å og Vindelevgård Grøft.
Holstebro Kommune har prioriteret enkelte separate regnvandsudløb, hvorpå der i planperioden skal etableres regnvandsbassiner. De er valgt ud fra, at målsætningen for Helle Sø ikke er opfyldt. Kommunen ønsker at begrænse udledningen af fosfor til søen og finder, at etablering af regnvandsbassiner sammen med indsatsen i det åbne land kan bidrage til en væsentlig fosforreduktion. Det drejer sig om Gjæven, som har udløb til Helle Sø.
Derudover har Holstebro Kommune fokus på Frøjk Bæk og Lægård Bæk, som begge løber gennem Holstebro, der er belastet med mange regnvandsudledninger. Vandløbene er højt målsatte og opfylder ved Spildevandsplanens vedtagelse ikke målsætningen. Der skal træffes en beslutning om eventuel fremtidig anlæggelse af bassiner i oplandet til de to vandløb og der vil ske en optimering af de eksisterende bassiner. Der er udarbejdet handleplan for optimering af bassiner i oplandet til Frøjk Bæk og Lægård Bæk, og denne indsats fortsættes i denne planperiode.
Storå løber gennem Holstebro By og er modtager af mange, uforsinkede regnvandsudløb og spildevandsudløb. Der er iværksat en klimatilpasningsplan for afbødning af høj vandstand i lavtliggende områder langs med Storå.