Det fremgår af miljøbeskyttelseslovens formålsparagraf, at
”Loven skal medvirke til at værne om natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelsen af dyre- og plantelivet.
Med loven tilsigtes særligt
-
-
- At forebygge og bekæmpe forurening af luft, vand, jord og undergrund samt vibrations- og støjulemper
- At tilvejebringe hygiejnisk begrundede regler af betydning for miljøet og for mennesker
- At begrænse anvendelse og spild af råstoffer og andre ressourcer
- At fremme anvendelse af renere teknologi
- At fremme genanvendelse og begrænse problemer i forbindelse med affaldshåndtering.
Ved lovens administration skal der lægges vægt på, hvad der er opnåeligt ved anvendelse af den bedste tilgængelige teknik, herunder mindre forurenende råvarer, processer og anlæg og de bedst muligt forureningsbekæmpende foranstaltninger. Ved denne vurdering skal der lægges særlig vægt på en forebyggende indsats gennem anvendelse af renere teknologi.
Ved bedømmelsen af omfanget og arten af foranstaltninger til forebyggelse og imødegåelse af forurening skal der lægges vægt på:
1) de ydre omgivelsers beskaffenhed og forureningens sandsynlige virkning på disse og
2) hele det kredsløb, som stoffer og materialer gennemløber, med henblik på at begrænse spild af ressourcer mest muligt.”
Det er således bl.a. med udgangspunkt i denne bestemmelse, at miljømyndigheden/-hederne foretager overvejelser om, hvor der skal ske en indsats og i hvilket omfang, der skal ske en indsats i forhold til beskyttelsen af miljøet.
Miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 omhandler beskyttelse af jord og grundvand, og det er i medfør af dette kapitel, at nedsivningstilladelser og tilladelser til samletanke gives.
Miljøbeskyttelseslovens kapitel 4 omhandler beskyttelse af overfladevand, herunder regler for udledning, tilslutning til kloak, påbud om forbedret spildevandsrensning i det åbne land m.m. Kapitlet fastlægger derudover de overordnede rammer for indholdet og omfanget af den kommunale spildevandsplan.
Miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 regulerer virksomheder, herunder spildevandsforhold, såfremt der er tale om direkte udledninger fra listevirksomheder.